El correfoc es una aportació de la colla a la festa major de Sant Quintí, rel.lativament recent, ja que el primer que es va celebrar va ser l’any 1988. Tanmateix, la colla anteriorment ja n’habia protagonitzat diversos per tot el territori català.

La paraula correfoc neix a finals de la dècada dels 70 a Barcelona, on les tradicionals cercaviles o professons, evolucionen degut a la entrada en escena del públic assistent, ficant-se enmig dels diables i del foc durant el recorregut de les colles, corrent, saltant i participant de l’espetacle, passen a anomenar-se popularment correfocs.

A finals dels 80 neix el correfoc a Sant Quintí de Mediona. El primer divendres després del 15 d’agost (mare de Déu de les Neus), es el dia escollit per aquest espectacle.

El correfoc, ha anat evolucionant i creixent. Ha acabat convertint-se en tot un referent en el món dels correfocs. En els primers anys es cremaven poc mes de 1000 carretilles, actualment s’arriba a les 4000.

El poble s’engalana i s’omple de gent amb ganes de gaudir de l’espectacle, els diables fan la seva part i omplen tot el recorregut de pirotècnia fins a arribar la plaça de l’església on es fa l’encesa final.

En els últims anys i sempre en l’afán de millorar l’acte, els diables han recuperat antics membres de la colla i convidant a gent propera  per donar un cop de mà en la realització del mateix. Dotan-lo de mes soroll i mes velocitat, tant en la realització com a les recarregues de les maces. La colla es veu incrementada en més de 10 membres. Pero sempre han actuat sols.

 

En el correfoc es on es veu l’expressió màxima del Ball de Diables de Sant Quintí, canvien la tradicionalitat del seu ball per realitzar un gran espectacle de foc. El Llúcifer canvia la massa tradicional (10 carretilles) per la conegda com la calavera amb capacitat per 280 carretilles. La Diablessa per la seva banda passa d’ una simple massa pràcticament igual a la dels diables i amb capacitat per 3 carretilles, a la del triangle o la del barret, totes dues amb capacitat superior a les 140 carretilles.

 

 

 

El recorregut d’un quilòmetre i una hora de durada, ha estat inalterat des de l’inici del correfoc. Un marc perfecte per tal espectacle que recorre el nucli més antic del poble i acabant a la plaça de l’ajuntament. Omplint el balcó de pirotécnia i cada any soprenent els seus participants amb novedosos finals de correfoc.